Jackie Bergman avled den 5 juli 2014 av den hjärntumör han drabbades av ett och ett halvt år tidigare.

Enligt Jackies önskan kommer denna webbsajt att finnas kvar i tio år.

Läs, lyssna och inspireras av hans optimism, kraft och tro på kärleken. Läs också gärna minnesorden över Jackie

Du är här: Hem » Hållbarhet och vår existentiella utmaning. USA, 2 av 3.

Hållbarhet och vår existentiella utmaning. USA, 2 av 3.

Varför jag reser så mycket

Det är nog flera som undrar varför en miljöaktiv person som jag flyger så långt och så ofta. Det beror på att jag både gett upp och har ett stort hopp.

Strax innan Durban gick det upp för mig hur utsiktslösa förhandlingarna faktiskt är. Vi står inför ett existentiellt dilemma som vi försöker lösa med ”rationella metoder” och fortsatt tillväxt. Varken politikerna eller företagsledarna har lösningar som kan fungera!

Efter en period av hopplöshet bestämde jag mig för att åka till Kuba för att dansa salsa och leta inspiration. Nu gör jag samma ska i USA. Förhoppningsvis kan mitt resande ge minskningar snarare än tillskott till växthusgaserna.

Hoppet som jag känner är en övertygelse om att vi redan bär på förutsättningarna för att klara våra utmaningar. Om vi törs tro att det är så!

Hållbarhet förutsätter komplexa förändringar

Debatten i Sverige handlar ofta om punktinsatser som tekniklösningar och skatteväxling. Men hållbarhet förutsätter mycket mer än så. DVDn Ledarskap för det hållbara samhället beskriver hur det är vi själva som först och främst behöver bli hållbara genom att ta ansvar för våra behov. Den översta nivån i Maslows behovspyramid handlar om att ta steget från Tagare till Givare.

Under två veckor i New York har jag fyllt på med inspirerande erfarenheter. I det här landet finns det sämsta och det bästa! (Alldeles för mycket av det sämsta.)

Här kommer ett urval av möten och work shops som jag berikats av och som kan bli delar av den nya berättelse som vi behöver formulera tillsammans, om vilka vi är och varför vi finns:

–  Filosofiskt samtal om vi har en fri vilja eller ej och vilka de moraliska följderna är i båda fallen.
–  Surviving Progress, en mycket tillväxtkritisk film av Martin Scorsese. –  Samtal med en av filmskaparna efteråt. Bra intervju med bl a tidigare IMF-chefen.
–  Leap of Faith. Broadway musikal om mänsklig skröplighet och förlåtelse. Att ta ansvar för sitt liv kan handla om att överlåta sig till något som är större än människan själv. Stående ovationer.
–  Sokratiskt samtal om sexuell etik. Hur vi försöker vara för att attrahera och behålla en partner har faktiskt stor inverkan på våra konsumtionsmönster.
–  Redirecting the Heroes Journey. Föredrag och samtal på C G Jung institutet. Redan år 1912 sa Jung att USAs befolkning var distraherad av sitt prylsamhälle. Vad skulle han säga idag?
–  Spiritual Solutions, bok-relase med Deepak Chopra. Om behovet av att höja sig över det pågående dramat för att nå samhörighet och sanning. Jag har följt Chopra i mer än 25 år och är fortfarande nyfiken på hans budskap. (I nästa brev gör jag en liten intervju med honom.)
–  Slow Money, ett nätverk som växt fram efter boken med samma namn skriven av Woody Tasch. Jordnära initiativ för bland annat CSA, Community Supported Agriculture, stadsbor investerar med återbetalning genom jordbruksprodukter. Något för omställningsrörelsen?
–  Work shoppar och retreat om självkännedom, fördjupad självbild och samhörighet.

Skicka gärna vidare till någon du känner eller vill påverka.

Lämna en kommentar