Jackie Bergman avled den 5 juli 2014 av den hjärntumör han drabbades av ett och ett halvt år tidigare.

Enligt Jackies önskan kommer denna webbsajt att finnas kvar i tio år.

Läs, lyssna och inspireras av hans optimism, kraft och tro på kärleken. Läs också gärna minnesorden över Jackie

Du är här: Hem » Inspiration från Kuba (och North Dakota) om ekonomisk hållbarhet, 2 av 4

Inspiration från Kuba (och North Dakota) om ekonomisk hållbarhet, 2 av 4

Väl hemma igen från Kuba, vill jag beskriva den optimism som jag återfått efter de deprimerande pseudo-förhandlingarna i Durban. Jag ser inte Kuba som ett föredöme för hållbarhet, men där finns källor till inspiration!

Ett annat penningsystem

Om du har sett min DVD så har du tagit del av två bankekonomer (Johan Sandwall och Oscar Kjellberg) och en journalist (David Jonstad) som beskriver varför vårt eget penningsystem är en blockering för all sorts hållbarhet, inkl den ekonomiska. Privatbankernas skapande av pengar genom lån mot ränta kräver exponentiell tillväxt och medför tyvärr att grön ekonomi och jämnare förmögenhetsfördelning är illusioner.

Det principiella problemet har inte Kuba, eftersom staten äger bankerna. Staten kan låna av och amortera till sig själv och därmed reglera penningmängden. Även neråt! Räntan tillfaller medborgarna på samma sätt som en skatt.

North Dakota är den enda delstaten i USA med god ekonomi, tack vare denna banklösning. Kalifornien står näst i tur. Några av de som driver detta förstatligande är frontpersoner i Tea-Party-rörelsen. Spring på den, Jonas Sjöstedt! Det är ganska många som känner till detta vid det här laget. Det är tragiskt att våra “nakna kejsare” (bl a ekonomer och politiker) vägrar tala om det. Har de fortfarande inte fattat, eller är de bara fega? Här kan du och Jonas se en kort video om ett alternativ, Positive Money.

Visst raljerar jag. Men det är inte längre OK att leka kurragömma! Dina makthavare kommer fortsätta att mörka till dess att du berättar för dom att du redan vet. Så berätta för dom och alla du känner!

Samarbete mot neoliberalism

ALBA är en sammanslutning av länder som är emot vår neoliberala ideologi för avreglering. Medlemmar är Kuba, Venezuela, Bolivia, Ecuador, Nicaragua och sju karibiska önationer. Man har infört en gemensamma valuta, Sucre, för att ersätta dollarn för den interna handeln.

Ingen bostadsbubbla?

Ca 90 % av bostäderna är privatägda. Sedan i höstas får man sälja fritt. Lägenheter är mycket dyra i Havanna, men det är svårt att se att det skulle vara någon vanlig form av bubbla eftersom man inte får låna till köpet. Bara för att renovera och max 2000 kr. Punkten nedan kanske sänker prisnivån.

Rå-kapitalismen på väg in

Kubas ekonomi är mycket ansträngd av orkaner och torka. Antalet gamla ökar snabbt. Staten håller därför på att avskeda 900 000 personer och har kommit ungefär halvvägs. Här hemma säljer vi ut kommunal och statlig verksamhet, men på Kuba sparkar man ut de anställda på gatan utan lön. Det ska också bli resultatlön och striktare uppdelning mellan politik och företagsledning. Det verkar som att kubanerna får känna på en styrd finanskollaps som innehåller både socialism och rå-kapitalism.

Mycket korruption

De statliga lönerna betalas i nationella pesos, den går inte att överleva på. Inte alla samhällstjänster är heller gratis. Det finns redan en miljon arbetslösa som inte får någon ersättning. Kubaner har helt enkelt inte råd med så mycket miljöbelastande konsumtion.

De som jobbar med turister mm får tillgång till den konvertibla valutan, CUC. Höga chefer har stora förmåner. De stora inkomstskillnaderna medför att korruptionen och förljugenheten är så besvärande att politikerna talar öppet om den.

Inspirerande helhetsbild

Trots allt ser jag en inspirerande helhetsbild för nästa generation av samhällsbyggande. Delvis beroende på de statliga bankerna och att det är folket väl, snarare än ekonomin, som uppges stå i centrum. Och ändå ser jag mig inte som vänster-person, men jag tror på samarbete! De kommande nyhetsbreven ska förhoppningsvis förmedla ytterligare inspirerande exempel.

Skicka gärna vidare.

Här kan du se mer om DVDn “Ledarskap för det hållbara samhället. Från rädsla till kärlek!”

Lämna en kommentar