Jackie Bergman avled den 5 juli 2014 av den hjärntumör han drabbades av ett och ett halvt år tidigare.

Enligt Jackies önskan kommer denna webbsajt att finnas kvar i tio år.

Läs, lyssna och inspireras av hans optimism, kraft och tro på kärleken. Läs också gärna minnesorden över Jackie

Du är här: Hem » Vad kan kvinnor från urbefolkningar lära oss?

Vad kan kvinnor från urbefolkningar lära oss?

Den här posten skickades ut som ett nyhetsbrev 2013-06-29

Många av de framgångs-koncept som vi nu  omprövar kan beskrivas som “maskulina” beteenden. De är ofta förknippade med objektivitet, konkurrens och makt. Hur kan “feminina” förhållningssätt påverka våra ideal, identiteter och världsbilder?

Gamla visdomstraditioner från hela värlsen visar upp liheter som kan inspirera oss till en djupare medvetenhet om hållbarhet. Träffa representanter från Indigenous Grandmothers med föredragshållare och företagare i Almedalen.

Hållbarhet i ett feminint perspektiv.

Tid: Fredagen den 5 juli kl 10:30-12:30
Plats: Nowas trädgård, Kronstallgränd (bakom
Clarion hotell)

Vårt välstånd har byggts av en linjär ekonomi där naturen reducerats till en resurs för våra behov. Men är det hållbart?

Indigenous Grandmothers kommer från 13 ursprungsfolk och vill hjälpa oss att leva i balans med Moder Jord. 13 Indigenous Grandmothers har tagit sig an att vägleda mänskligheten i omställningen till ett hållbart samhälle, byggt på såväl modern vetenskap som uråldrig visdom. Inför rådsmötet i Stockholm 11-14 juli (www.aurorasring.se) gästar två av dem Almedalsveckan. Grandmother Mona Polacca och Grandmother Maria Alicia samtalar med ledare från näringsliv och samhälle om att respektera sjunde generationen och naturens rättigheter i allt beslutsfattande.

Annika Dopping medverkar som moderator. Se även Almedalsveckans program.

Medverkande från Grandmothers’ Council: Mona Polacca, Indigenous grandmother. Maria Alicia Campos Freire, Indigenous grandmother, Grandmother Jyoti, Ambassador. Övriga: Pär Larshans, VD Max Hamburgerrestauranger; Dee Kyne som vandrar genom Europa för Naturens rättigheter; Patrikvon Corswant, ledande lokal livsmedelsproducent, Thomas Greco, internationellt känd ekonomidebattor; Kajsa Dahlström, ordförande i föreningen Globträdet samtNiklas Högberg, Medskaparna – Institutet för cirkulär ekonomi.

Arrangörer: Medskaparna – Institutet för cirkulär ekonomi, Initiativ Samutveckling, Gemensam Sak.

Vatten- & jordceremoni inviger Barnens mötesplats

Tid: Torsdagen den 4 juli kl 15-16:30
Plats: Kneippbyn – vid havet. Ett vackert träd, en ask,nära Sjörövarskeppet

”Our Uniting Water and Soil Ceremony” inviger Barnens Mötesplats på Gotland. På FN i Nairobi, EU i Bryssel, Soweto i Sydafrika, Stockholms Stadshus och många andra platser finns mötesträd där beslutsfattare lyssnar till barns frågor, oro, visioner och förslag om framtiden. År 2001 fick föreningen Globträdet uppdraget av FN i Nairobi att etablera en mötesplats för samtal mellan barn och beslutsfattare. Det är ett stort, vackert akaciaträd som kallas The Mother Tree. I  Vimmerby har Astrid Lindgrens Sockerdrickaträd blivit Barnens Mötesplats.

Globträdet bygger sitt arbete på bl a Barnets Rättigheter och Naturens Rättigheter. Barn som deltagit i tidigare projekt har astronauter som sina hjältar – de ser jorden som en helhet – samt ursprungsfolk som vaktar mänsklighetens rötter. Indigenous Grandmothers ser barn och ”sjunde generationen” som sina uppdragsgivare – ett utbyte över generationsgränser.

Medverkande från Grandmothers’ Council: Mona Polacca, Indigenous grandmother; Maria Alicia Campos Freire, Indigenous grandmother; Grandmother Jyoti, Ambassador.

Övriga: Ingrid Wahlgren, Grandmother från Gotland. Kajsa Dahlström, Ordförande Globträdet.

Arrangörer: Medskaparinitiativet, Kneippbyn, Globträdet.

Allt gott,

Jackie Bergman

Prenumerera på nyhetsbrevet

Lämna en kommentar