Jackie Bergman avled den 5 juli 2014 av den hjärntumör han drabbades av ett och ett halvt år tidigare.

Enligt Jackies önskan kommer denna webbsajt att finnas kvar i tio år.

Läs, lyssna och inspireras av hans optimism, kraft och tro på kärleken. Läs också gärna minnesorden över Jackie

Du är här: Hem » Systemfel som hotar världen, 3 av 3

Systemfel som hotar världen, 3 av 3

Den här posten skickades ut som ett nyhetsbrev 2013-03-23

Hur mycket är du villig att betala?

Dagens penningsystem kommer till sist att ställa varje levande person en sista fråga:

Hur mycket är du kapabel att betala för att ffortsätta leva?
… 

       Jaså inte mer, det var synd!  Nästa!

Allt måste till sist säljas för att själva penningsystemet inte ska gå under. Eftersom vi har ett penningsystem som kräver ökande tillväxt, så kommer en dag då även allt levande får en prislapp.

I förra veckan visade SVT ett osmakligt program. En en ung kvinna fick i sitt hem visa upp hur det är att vara porrstjärna. Sedan förnedrades hon av programledaren för att hon ställer upp för pengar. Är detta vad vi vill ha vår folkägda TV till? Det är denna exploatering av både förtryckare och förtryckta som det nuvarande penningsystemet framtvingar.

Sprid meddelandet och se filmen! (Samma film i alla tre mailen)

Hur mycket är du värd?

Du kan bara värdera det som är avskilt från dig själv. Var går din gräns? Vid din bil, ditt hem, ditt barn eller din högra arm?

Gränsen går mellan objekt och subjekt. Du är i grunden ett icke värderbart eller delbart subjekt. Människovärdet är beroende av att vi känslomässigt kan uppleva skillnaden mellan objekt och subjekt! Vår västerländska kultur behöver påminnas om dessa skilda aspekter av verkligheten, likväl som dessas ömsesidiga beroende. Vi borde väcka upp miljöminister Lena Ek, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och finansminister Anders Borg! Men å andra sidan, är det så begåvat att försöka konvertera bocken till trädgårdsmästare? (Här kritiserar jag vissa beteenden, jag är inte ute efter att kränka våra ministrars människovärde.)

Värdering av ekosystemtjänster

Så som värdering av ekosystemtjänster används, är det i praktiken ett empel på desinformation och försök att smita undan det egna ansvaret. Jag har aldrig hört en ekovärderare vara kritisk till penningsystemet. Varför har de främsta förespråkarna starka band till storbankerna?

Visst, man behöver värdera och prioritera mellan enskilda projekt om man anser sig ha ont om pengar. Men att ha ekonomiska kalkyler som ett förhållningssätt till naturen, och därmed i förlängningen till oss själva, är objektifierande, alienerande och medför prostitution.

Vårt mänskliga dilemma

Det jag beskriver är det ofrånkomliga mänskliga dilemmat, vår kamp för att bevara icke-materiella och andliga värden, trots att vi har materiella behov.

Vi behöver inse att vårt nuvarande penningsystem tvingar oss till en ökad omänsklighet. Det är tur att systemet är dömt att kollapsa och att det finns många alternativ!

Att förstå verligheten är att bli befriad

Den ”verklighet” som vi lärt oss acceptera är riggad för att ett fåtal ska tjäna pengar. Så länge det finns tillräckligt billiga naturresurser och vilja till ökad skuldsättning kommer systemet fortsätta växa. Systemfel som hotar världen är en pedagogisk beskrivning av tillväxtens omöjlighet och varför penningsystemet är en central fråga.

Filmen hjälper oss även att hitta kreativa svar på dessa följdfrågor:

–  Vad kan jag göra för att undvika onödigt lidande?

–  Hur får jag djupare upplevelser av lycka och meningsfullhet?

–  Vem är ”jag” som ställer dessa frågor?

Sprid meddelandet och se filmen!(Samma film i alla tre mailen) 
 

 

Allt gott,

Jackie Bergman

Prenumerera på nyhetsbrevet

Lämna en kommentar