Jackie Bergman avled den 5 juli 2014 av den hjärntumör han drabbades av ett och ett halvt år tidigare.

Enligt Jackies önskan kommer denna webbsajt att finnas kvar i tio år.

Läs, lyssna och inspireras av hans optimism, kraft och tro på kärleken. Läs också gärna minnesorden över Jackie

Du är här: Hem » Vilka penningsystem är inte pyramidspel?

Vilka penningsystem är inte pyramidspel?

Den här posten skickades ut som ett nyhetsbrev 2012-09-04

Förra helgen var det Future Perfect Festival i Vaxholm. Det blev flera möten och nya intervjuer med bland annat Positive Money från England som jag puffat för tidigare. Den här sommaren har jag fått till mig flera intryck från vad som händer i Europa, men som det inte berättas om här hemma.

I detta välgjorda program från Al Jazera deltar bl a Jem Bendell. Vid förra årets Future Perfect var han och jag de enda som drev frågan om penningsystemet, i år var det ett huvudtema. Mest tack vare deltagare från utlandet. I programmet beskrivs ofullkomligheterna med ränta, guldmyntfot och Sharia-banker. Flera alternativa system som redan är i bruk beskrivs.

Your future. The ultimate pyramid scheme.

 


På DVD:n, Ledarskap för det hållbara samhället. Från rädsla till kärlek! intervjuar jag tio personer om ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Tidigare bankcheferna Johan Sandwall och Oscar Kjellberg samt författaren David Jonstad berättar om det ekonomiska pyramidspelet som bygger på att pengar i grunden inte är en tillgång utan skuld till bankerna med ränta. De övriga berättar om förutsättningar för hållbara människor som kan åstadkomma ett hållbart samhälle.

Boken Rädsla eller kärlek? Ditt vägval! beskriver de psykologiska mekanismerna som ligger bakom den bristande analysen och förlamade politiken som gör det möjligt för ett fåtal att fortsätta sko sig medan flertalet är tämligen lurade. När jag nyligen ringde runt till partierna, trodde samtliga att det är Riksbanken som skapar tillväxtens nya kronor, utom Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Inget av partierna har påbörjat en intern diskussion om behovet av ett nytt system. Rädsla orsakar separation mellan människor och att sanningar inte blir sagda.

Skicka gärna vidare till någon du vill uppmuntra till en djupare förståelse av förutsättningarna för hållbarhet.

 

Allt gott,
Jackie Bergman

Prenumerera på nyhetsbrevet

Lämna en kommentar