Jackie Bergman avled den 5 juli 2014 av den hjärntumör han drabbades av ett och ett halvt år tidigare.

Enligt Jackies önskan kommer denna webbsajt att finnas kvar i tio år.

Läs, lyssna och inspireras av hans optimism, kraft och tro på kärleken. Läs också gärna minnesorden över Jackie

Du är här: Hem » Kom med i det nya berättandet!

Kom med i det nya berättandet!

Den här posten skickades ut som ett nyhetsbrev 2012-09-23

Kan du säga det så kan du göra det!

Benke Ljungman på gamla Stockholm Energi är en av de bästa kollegor jag någonsin haft. Han var en nyckelpersonerna när vi byggde miljöbra och lönsam fjärrkyla i city på rekordtid. Det är Benkes motto som jag citerar. Jag är honom och många andra evigt tacksam!

En sak är säker, om du inte kan säga det, så kan du än mindre göra det!

Den gamla berättelsen

Berättelsen är en beskrivning av vilka vi är och vart vi är på väg. Förr talades det om Folkhemmet där vi tillsammans skapade det rättvisa och goda livet. En gemensam framtidsbild kan vara den starkaste framgångsfaktorn. Kanske lyckades strävan efter Folkhemmet så väl att vi inte längre behöver varandra.

 

Your future. The ultimate pyramid scheme.

Dagens berättelse

Anders Borg är stolt över att Sverige är Europas rikaste stat. Visst är det bra! Men lägger man ihop statsskulden med hushållsskulderna, hamnar vi på samma nivå som grekerna. Och eftersom pengar skapas genom skuldsättning till privata banker mot ränta och vi har haft tillväxt, så finns det inget alternativ till hög skuldsättning.

Har vi nu blivit så skuldsatta, ensamma och konkurrensutsatta att vi tiger still i båten för att inte tappa köpkraft och räntebetalningsförmåga?

Den gängse människosynen har blivit Economic Man. Ska jag köpa ”miljöbil”, ska det vara billigare än o-miljöbil. Och vem tror egentligen att miljöbilen är hållbar?

 

Den nya berättelsen

Vilken den svenska modellen än är, så känns det väl inte som att vi är på väg mot hållbarhet och långsiktig överlevnad. Allt fler som jag pratar med anser att politiker och ekonomer i praktiken har gett upp. Det här håller inte, men inte många säger ifrån.

Om det inte finns något högre perspektiv på tillvaron än den som återges av våra ”ledare” och gammel-media, så är det väl helt OK att fortsätta accelerera ut över kanten. Men om det finns ett mer hoppfullt alternativ, så är det du och jag som behöver formulera vår människosyn och vision.

Även om det blir så att vi åker över någon typ av kant, behöver vi en mer funktionell berättelse. Hur skulle du vilja leva då?

Kom, inspirera och bli inspirerad!

Författandet bör vara en kollektiv process, om än i liten skala! Därför har jag bokat stora bordet på Café Ritorno, Odengatan 80 i Stockholm den första torsdagen, kl 19 i varje månad. Ta med en kompis till första träffen, 4/10. Om du går med i Meet-up, Ny Berättelse, så nås du av kallelser och kan även följa processen från andra delar av landet.

Jag kommer också att sända på Öppna Kanalen som når 620 000 hushåll i Stockholms-trakten. Varje onsdag kl 20.30 – 21.00 med repris på söndagarna, samma tid. Först ut blir det delar av min DVD, ”Ledarskap för det hållbara samhället. Från rädsla till kärlek!” Senare kommer inspirerande intervjuer om en djupare världsbild som jag gjort i Europa och USA. TV-programmets namn är “Ny Berättelse”.

Och framför allt, våga vara uppriktig och kreativ med dina vänner och arbetskompisar. Du och dina nära kommer att bli bättre rustade för livet. Och ni kommer att kunna bidra ännu mer till andras goda liv.

Skicka gärna vidare till någon du vill uppmuntra till en djupare förståelse av förutsättningarna för hållbarhet.

 

Allt gott,
Jackie Bergman

Prenumerera på nyhetsbrevet

Lämna en kommentar