Jackie Bergman avled den 5 juli 2014 av den hjärntumör han drabbades av ett och ett halvt år tidigare.

Enligt Jackies önskan kommer denna webbsajt att finnas kvar i tio år.

Läs, lyssna och inspireras av hans optimism, kraft och tro på kärleken. Läs också gärna minnesorden över Jackie

Du är här: Hem » Näringslivets möjligheter och blockeringar för hållbarhet

Näringslivets möjligheter och blockeringar för hållbarhet

Max Hamburgare visar hur ett aktivt företag tjänar pengar på hållbarhet och positiva spin offs. Men det finns blockeringar mot hållbarhet som näringslivet intekan förändra.

Pär Larshans, ansvarig för hållbarhet hos Max:

Möjligheterna

Utvecklingen av Max Hamburgare bygger på självkännedom. Cheferna får resa inåt med FIRO-metoden och förstå hur egna beteenden är beroende av den kärlek man fick/inte fick som barn. Detta handlar om känslorna av tillit och separation.

Hållbarhet börjar med social tillit. När vi kan inkludera varandra kan vi utveckla våra ”sanningar” och inkludera vad som faktiskt händer med Jorden. Mentalt vet vi alla vad vi borde göra. Men har vi omfamnat görandet med våra känslor? Utan känslor, ingen motivation att agera annorlunda!

Mogna chefer hos Max vågar anställa personer med mentala handikapp. Jag har träffat Lars som Pär nämner i videon. Och jag har träffat flera annorlunda personer som är helt underbara människor, som vi ofta stöter bort därför att vår egen svaghet skrämmer oss. Hos Max har det visat sig att de gör vissa jobb mycket bättre. Det är ju just inkluderandet som lockar fram det bästa i oss alla. Hållbarhet kommer av sig självt när vi har den sociala tilliten.

Max har också anlitat Det Naturliga Steget för att få koll på det ekologiska fotavtrycket. Jag har känt till DNS i 30 år och jag tycker fortfarande att de har en klockren analys av systemvillkoren och processtyrning för hållbarhet.

De är ett familjeföretag, där är avståndet mellan ägande och agerande litet. Ansvarskänslan för verksamheten blir en helt annan än inom stora företag. Miljöjurister som jag pratar med instämmer helt.

Max är transparenta, den första matkedjan som redovisar klimatavtryck på menyn. Kunderna anser att Max tar mycket större ansvar för klimatet än Green Peace och Naturskyddsföreningen.

Blockeringarna

Inget annat företag har följt deras exempel. Varför efterfrågar vi kunder inte dessa tjänster och produkter? Sverige tillhör toppen av den materiella pyramiden i alla avseenden, ändå går vi mot kollektivt självmord.

En av förklaringarna är det penningsystem som vi inordnat oss under. Så länge det är privatbankerna som tillverkar pengarna genom skuld mot ränta, MÅSTE ekonomin (dvs hushållens och företagens skulder) växa exponentiellt. Jag har frågat miljöminister Lena Ek om inte detta är ett problem, hon förstod inte frågan. Bara ett litet fåtal har än så länge insett dynamiken. Om du, liksom jag gjorde, tvivlar på beskrivningen så googla och fråga dem du litar på.

Penningsystemet tvingar oss in i ett race som bara kommer att gå fortare och fortare. Allteftersom oljeproduktionen och naturresurserna minskar samt konkurrensen, separationen och rädslan ökar i samhället, slutar vi tala sanning. Och samtliga politiker väljer att rädda banksystemet och låta ekologin brytas ner. T o m vänsterpartiet. Därför behöver vi utveckla och omsätta Max-tänket till hela samhället.

Pär Larshans nämner att FN-utredningen ”Resilient People. Resilient Planet.” är ett call-for-action. Visst, men den innehåller inte ett uns av nytänkande sedan Brundtland-komissionen! Förutom möjligen att de unga måste bli entreprenörer och att ännu mer tjänster och varor ska konkurrensutsättas på marknader så att ekonomin kan växa så att vi får råd med hållbarhet. Biståndsminister Gunilla Carlsson och Klas Eklund på SEB applåderar förbehållslöst. Den som kan förklara logiken får gärna höra av sig.

Det bästa av alla bra saker som Johan Rockström har sagt: Vi måste göra rätt saker! Ekonomin för väl bli vad den blir.

Eller som Upton Sinclair har sagt: It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends upon his not understanding it!

Ett hållbart penningsystem är beroende av social tillit. Båda är förutsättningar för ekologisk hållbarhet. Det finns flera fungerande alternativa penningsystem och förslag till hur vi kan göra övergången! Vill vi förstå dem?

Prenumerera på nyhetsbrevet

Lämna en kommentar