Jackie Bergman avled den 5 juli 2014 av den hjärntumör han drabbades av ett och ett halvt år tidigare.

Enligt Jackies önskan kommer denna webbsajt att finnas kvar i tio år.

Läs, lyssna och inspireras av hans optimism, kraft och tro på kärleken. Läs också gärna minnesorden över Jackie

Du är här: Hem » Valuta är skuld, inte en tillgång. Viktiga föreläsningar

Valuta är skuld, inte en tillgång. Viktiga föreläsningar

Den här posten skickades ut som ett nyhetsbrev 2013-05-19

Margrit Kennedy och Bernard Lietaer besöker Stockholm tack vare Global Utmaning. De berättar varför dagens penningsystem är ohållbart och vilka alternativ som finns. Tyvärr fullbokat men här får du annan värdefull info.

 

Valuta är inte pengar

I engelska språket kan man skilja man mellan pengar och valuta, ”money” och ”currency”. Pengar har ett inneboende eller bestående värde medan valuta är en förhoppning om att t ex i sig värdelösa papperslappar kan omsättas i reala värden.

Det har visat sig att alla valutor med tiden blir värdelösa. Filmen nedan är kanohnbra! Den heter “Kapitalismens återvändsgränd”, men det hade nog passat bättre med “Penningsystemets återvändsgränd”.

Pengar är tillgångar

Sedlar och mynt är kontanter som utgivits av Riksbanken utan räntekrav. Riksbanken kan tidvis utöka penningmängden genom att skuldsätta landet genom att sälja obligationer mm. Kontanter och statliga värdepapper kan betraktas som säkra tillgångar. Man kan även jämställa livsmedel och guld med pengar eftersom de har reala eller beständiga värden.

På liknande sätt är kubanska pesos utgivna av deras statliga riksbank en säker tillgång om man litar på den kubanska staten. Kubanska staten kan själv reglera penningmängden och är inte matematiskt beroende av tillväxt för att undvika en kollaps.

Valuta är skuld

Förvånande för alla som hör det första gången, är att tillgångarna på alla våra bankkonton i grunden är skulder och inte tillgångar. Ca 95 % av vår valuta har genererats av att du, jag eller ett företag har satt sig i skuld till en privatbank via lån. Dessa lån kräver återbetalning och dessutom ränta på ränta. Men valutan som behövs för att betala nästa års ränta finns ännu inte i systemet. Därav kravet på ökande ökning av skuldsättningen för att inte penningsystemet ska kollapsa.

När du amorterar av en skuld, försvinner motsvarande mängd valuta ut penningsystemet.

Vägen framåt

Visst känns det som att politikerna och ekonomerna (både konventionella och gröna) har missat att informera oss om sin fiffiga affärsidé, den privata ”sedelpressen”. Det är lätt att bli bitter över situationen som vi befinner oss i, men det är vi själva som gemensamt måste klara ut situationen tillsammans! Vi behöver skapa stärka våra relationer bygga nya!

Det kommer att krävas mod. En av definitionerna på mod är att kärleken är större än rädslan.

Legendariska folkbildare om alternativa penningsystem

Utmaningen framför oss är att tillsammans i lugn och fin takt byta ut det nuvarande systemet till något som har förutsättningar att vara stabilt. Det finns redan några hundra alternativa valutor i omlopp, av vilka flera inte är förknippade med ökande skuldsättning. Jag har flera gånger skrivit omPositive Money som ett av flera exempel.

Den 30/5 kommer två tungviktare inom alternativa penningsystem till Stockholm. Global Utmaning har bjudit in Margrit Kennedy och Bernard Lietaer. Tyvärr fullsatt, men det kan möjligen finnas restplatser på plats.

 
Allt gott,

Jackie Bergman

Prenumerera på nyhetsbrevet

Lämna en kommentar