Jackie Bergman avled den 5 juli 2014 av den hjärntumör han drabbades av ett och ett halvt år tidigare.

Enligt Jackies önskan kommer denna webbsajt att finnas kvar i tio år.

Läs, lyssna och inspireras av hans optimism, kraft och tro på kärleken. Läs också gärna minnesorden över Jackie

Du är här: Hem » Systemfel som hotar världen, 1 av 3

Systemfel som hotar världen, 1 av 3

Den här posten skickades ut som ett nyhetsbrev 2013-03-17

Kunskapskanalen har visat ännu en lysande film om vårt ohållbara penningsystem., Systemfel som hotar världen. Filmen fördjupar även de psykologiska och sociala aspekterna av tillväxten.

Några av filmens budskap:

–  Att förstå verkligheten är att bli befriad.
–  Verkligheten är att vårt penningsystem har ett systemfel.
–  Så länge vi behåller detta system, medverkar vi systematiskt till vår egen undergång!

Sprid meddelandet och se filmen!

Systemfelet

Det är privatbankerna och inte Riksbanken som skapar våra pengar, tvärt emot vad de flesta tror sig veta. 95 % av våra pengar har tillkommit genom att du och jag skuldsatt oss via lån i banken.

Pengar är således inte tillgångar utan skulder med räntekrav. Ränta på ränta åstadkommer ett pyramidspel som systematiskt pumpar pengar till toppen. Tillväxtkravet ökar konkurrensen och sprider rädsla. Ojämlikheten i samhället ökar kontinuerligt till dess du och jag inte längre vill öka våra skulder. Då sker en kollaps.

Eftersom jag inte har några skulder, så törs jag säga detta. De flesta har lån och är tysta.
 

Politikerna borde väl ha reagerat …

Om denna kritik vore sann, så hade väl demokratin sagt ifrån för länge sedan! Hur skulle makthavarna kunnat vara tysta så länge?

En erfaren börs-VD har sagt mig att det styrande skiktet har betalt för att ljuga om systemfelet. Ja, den som sett Systemfel som hotar världen håller nog med. Men eftersom den privata belåningen är högre i Sverige än de flesta andra länder, så inser vi antagligen intuitivt att det är lugnare att sitta still i båten. Don’t ask – don’t tell!

Jag har även försökt få igång samtal om en djupare verklighetsbeskrivning med ledande kritiker inom miljörörelsen. Men flertalet vill eller törs inte prata om annat än ”grön ekonomi”, d v s en old-school-neoklassisk ekonomi med ekologisk förklädnad. Kan deras undfallenhet bero på att de omedvetet blivit dresserade till att vänta på nästa ”gratis-lunch”? Jag inser att jag själv har fått för många sådana och därför reagerar jag. Den bakomliggande orsaken är kanske att båda mina föräldrar har varit egenföretagare enlig klassisk ekonomi – rätta mun efter matsäcken!

Redaktionen på Effekt Klimatmagasin har verkligen förstått, deras tidningar väcker och berör. Respekt och stor guldstjärna!

Sprid meddelandet och se filmen!

 

Allt gott,

Jackie Bergman

Prenumerera på nyhetsbrevet

Lämna en kommentar