Jackie Bergman avled den 5 juli 2014 av den hjärntumör han drabbades av ett och ett halvt år tidigare.

Enligt Jackies önskan kommer denna webbsajt att finnas kvar i tio år.

Läs, lyssna och inspireras av hans optimism, kraft och tro på kärleken. Läs också gärna minnesorden över Jackie

Du är här: Hem » Ett personligare nyhetsbrev och en bra film

Ett personligare nyhetsbrev och en bra film

Den här posten skickades ut som ett nyhetsbrev 2013-02-10

Trots att det hänt mycket under det senaste halvåret har jag inte varit så flitig med nyhetsbreven. Nu är det på tiden att jag berättar lite mer!
 

 

Jag har gett upp!

Jag har gett upp förhoppningen om att vi kommer att vakna upp på frivillig väg. Vi kommer nog lydigt att släppa det återstående inflytandet över framtiden till dem som systematiskt plundrar planeten på resurserna för vår överlevnad.

Hoppeligen blir der några stycken som på fredlig väg tar tillbaks vår gemensamma handlingskraft innan det är för sent.

Jag är även proppfull av tillit!

Du som känner mig eller kanske läst boken eller sett DVD:n vet att jag också är hejdlöst optimistisk över vår inneboende förmåga att gå längre än vi någonsin gjort tidigare eller svinga oss långt högre än vi trodde var möjligt. Det finns så många överväldigande exempel på vad vi kan klara!

Men ärligt talat så ser jag inte några övertygande tecken på att vi kommer att ta fatt på dessa möjligheter innan merparten av resurserna gått förlorade. Förlorade för oss själva och för våra barn, med åtföljande lidande.

Det ”orealistiska” är det enda möjliga!

Dagens samhällsanalys handlar ofta om hur vi vill lösa våra problem inom de världsbilder som vissa tjänar pengar på. Det är min övertygelse att dessa världsbilder är problemens huvudsakliga orsak och därför behöver uppdateras.

Hur vi än kommer att lyckas, så är det oftast roligare att vara en ”skapare” tillsammans med människor man litar på, än att vara ”offerlamm” åt dem som talar sig varma för pyramidspel och det som benämns ”realistiskt”. Därför kommer jag att fortsätta utforska de större perspektiven på en sannare verklighet. Förhoppningsvis kommer jag släppa en hel del av det jag gjort hittills till förmån för det som är både roligare och mer meningsfullt!

Vår framtid handlar inte så mycket om att lösa problem som att ta vara på möjligheter.

Närvaro

Mindfulness, andlighet och medvetenhet. Det finns flera begrepp som beskriver upplevelsen av att vara fullt ut ”närvarande” med det som verkligen är. Utan förnekelse av det som känns obekvämt

Egentligen är det väldigt enkelt att hitta fram till djupare och mer funktionella världsbilder. Du behöver bara vara ”här och nu”, d v s i kontakt med vad du vet, känner och vad dina sinnen visar dig. ”Närvaro” korrigerar successivt din riktning mot större glädje, samhörighet och sanning

Ett av de stora problemen som vi stå inför är att vi varken törs tycks se våra egentliga problem eller våra möjligheter. Vi beter oss som missbrukaren som vet att tillvaron är på väg att rämna och därför tar en extra sup för att döva ångesten. Rädslan paralyserar oss, vi vill inte se den. Jag vet att höga tjänstemän inom bl a finanssektorn medvetet ljuger om vår faktiska situation, på samma sätt som missbrukaren – troligen med samma rädsla som drivkraft.

En ovälkommen påhälsning

Anledningarna till att jag skickat färre nyhetsbrev under det senaste halvåret är dels att jag rest mer än vanligt och dels att jag under de senaste månaderna inte varit frisk. Min långresa i Europa fick jag avbryta redan efter två veckor. Jag svimmade av när jag var i Berlin med min husbil. Det visade sig att jag fått en elakartad hjärntumör. Operationen gjordes här hemma och gick mycket bra. Under ytterligare ett halvår kommer jag att behandlas med strålning och cytostatika. Tursamt nog har jag inte alls haft ont och kommer inte heller att få det.

Det blir intressant att se om mitt beteende kommer att påverkas av det som hänt. Än så länge känns det faktiskt inte så. Det är fortfarande samma frågor och ställningstagande som jag driver. Men visst är det sannolikt att jag kommer att bli mer fokuserad nu när jag blivit påmind om livets förgänglighet.

Min och våra situationer

Vi står i en existentiell vägkorsning som våra etablerade vetenskapare, politiker och ekonomer inte har någon karta för. Det är upp till dig och mig att välja vägen framåt och vilka vi vill gå tillsammans med. Även om vi väljer olika vägar, hoppas jag att vi hjälper varandra framåt!

Min personliga situation har likheter med vår gemensamma belägenhet. Ha du själv funderat igenom hur du skulle reagera om du fick ett liknande besked som jag?

Filmen Crossroads!

Filmen Crossroads, labor paines of a new world view berättar vältaligt om konstruktiva och större perspektiv på verkligheten och vägar framåt. En av de medverkande, Elisabet Sahtouris, har jag gjort en längre intervju med som snart kommer upp på min hemsida.

Det är troligen bara medelklassen som är kapabel och motiverad. Det är du och jag som väljer vägen! Vart leder den? Hur förhåller vi oss till varandra?

 

 

 

Allt gott,

Jackie Bergman

Prenumerera på nyhetsbrevet

Lämna en kommentar