Jackie Bergman avled den 5 juli 2014 av den hjärntumör han drabbades av ett och ett halvt år tidigare.

Enligt Jackies önskan kommer denna webbsajt att finnas kvar i tio år.

Läs, lyssna och inspireras av hans optimism, kraft och tro på kärleken. Läs också gärna minnesorden över Jackie

Du är här: Hem » Helande varande för hållbarhet

Helande varande för hållbarhet

I Havanna fick jag möjlighet att intervjua Salvador, en konstnär som under tjugo år har förvandlat sitt kvarter till en konstinstallation, samhällsprojekt samt musikscen för afrokubansk rumba och afrikanska religiösa danser. Nu vill han nå ut med sina erfarenheter av att hjälpa barn som lider av autism, vuxna alkoholister och många fler. Han har arbetat med institutioner i Kuba och Italien. Han råkade komma cyklande när jag tog en bild på hans Callejon de Hamel.

Högerklicka här om du vill hämta bilder. Automatisk hämtning av bilder från Internet hindrades för att skydda din integritet.<br />

Det Salvador beskriver finns med på min DVD ”Ledarskap för det hållbara samhället. Från rädsla till kärlek!”. När människor får mötas på en plats bortom rätt och fel, ont och gott, sker ett helande. Närvaro som är bortom känsla och tanke har en andlig eller ”transpersonell” dimension. När två eller flera människor möts i denna närvaro, sker ett helande av den separation som orsakar skam. Det är detta som Andreas Aamodt (psykolog från Norge) och Jessica Roemischer (coach i Massachusetts) beskriver och demonstrerar på DVDn. Jessica tar hjälp av pianot och Salvador av sin naivistiska och surrealistiska konst samt även av poesi och de afrikanska andliga traditioner som kom med slavarna.

Många psykologer och filosofer har förklarat skammens förödande effekter på känslan av samhörighet. Även Tim Jackson, som skrivit ”Välfärd utan tillväxt”, beskriver hur skammen är den viktigaste drivkraften för tillväxtekonomin, förutom det han kallar nyfikenhet. Vi konkurrerar fåfängt efter bekräftelse och samhörighet genom att visa upp vår konsumtion. Med Tims ord: För pengar vi inte har köper vi saker som vi inte behöver för att imponera på människor som vi inte bryr oss om.

Andreas Aamodt lyckas återföra personer till normal hälsa som lider så svårt av svåra depressioner, bipolär störning, schizofreni etc att sjukvården inte längre har någon hjälp att erbjuda. Hans erfarenhet är att skam alltid är en starkt bidragande orsak till all psykisk ohälsa. Skam känner vi under det första levnadsåret. Skuldkänslor kommer vanligen under det fjärde året då vi har fått ett språk och förståelse för orsak och verkan.

Det viktigaste momentet i det arbetssätt som Salvador, Andreas och Jessica tillämpar är att acceptera och välkomna varje känsla och uttryck hos klienten. Då uppstår ett möte bortom det reaktiva dömandet eller ambitionen att förändra. I detta varande, ett sinnestillstånd av självklar samhörighet, kan individen släppa den skam som orsakats av separationen till andra människor. Här börjar vägen mot den gemensamma hållbarheten! Socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

Allt gott
Jackie

Lämna en kommentar