Jackie Bergman avled den 5 juli 2014 av den hjärntumör han drabbades av ett och ett halvt år tidigare.

Enligt Jackies önskan kommer denna webbsajt att finnas kvar i tio år.

Läs, lyssna och inspireras av hans optimism, kraft och tro på kärleken. Läs också gärna minnesorden över Jackie

Du är här: Hem » En lösning på penningproblemet

En lösning på penningproblemet

Pengar från Riksbanken!
Inte pengar från privatbankerna.

Det är säkert 95 % av svenskarna som tror att det är Riksbanken som ger ut våra pengar. Riksbanken ger i princip bara ut sedlar och mynt som är ca 5 % av penningmängden. Jag har tidigare berättat om att dagens system med skuldgenererade pengar från privatbankerna innebär ett behov av ständig exponentiell tillväxt. Här kommer en beskrivning av ett alternativt system, antagligen från ett helt oväntat håll.

I dessa omvälvande tider är det många föreställningar om politiska lösningar som kommer att ställas på ända. Bill Still är en favorit inom den libertarianska Teaparty-rörelsen i USA. Han har gjort tre långfilmer om penning-problemet, en av dem tillsammans med Nobel-pristagaren Milton Friedman. Han och jag har helt olika syn på bland annat miljöfrågorna. Men jag är nyfiken på hans budskap om penningsystemet. Bill Still står nämligen till vänster om Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som vill reformera banklagarna genom att skilja mellan spar- och spekulationsbanker. Medan Sjöstedt verkar vilja att privatbankerna ska få fortsätta att skapa pengarna, vill Still att statsägda banker ska skapa pengarna. Här berättar Still om hur det faktiskt redan fungerar i North Dakota, den enda delstaten med positiv budgetbalans.

I Almedalen intervjuade jag både Bill Still och Ellen Brown som nämns i denna video, via Skype.

Du kan se ett liknande förslag från engelska Positive Money, den sista delen av denna länk. En annan lösning är lokala valutor, det finns flera hundra som fungerar runt om i världen.

Lämna en kommentar