Jackie Bergman avled den 5 juli 2014 av den hjärntumör han drabbades av ett och ett halvt år tidigare.

Enligt Jackies önskan kommer denna webbsajt att finnas kvar i tio år.

Läs, lyssna och inspireras av hans optimism, kraft och tro på kärleken. Läs också gärna minnesorden över Jackie

Du är här: Hem » Bra om pengar, förklarat inom och utom boxen

Bra om pengar, förklarat inom och utom boxen

Här kommer tre bra länkar som lika mycket handlar om våra kronor. Den första är en konventionellt kritisk analys av euron inom systemets ramar. I den andra ifrågasätts eurons och därmed alla andra penningsystems ramar. Det vill säga valutor som skapas av privata banker som skuld genom ränta. Nästan samtliga människor jag pratat tillväxt med, har trott att Riks-/centralbankerna skapar våra pengar. Men det är alltså huvudsakligen privatbankerna som skapar pengar ur tomma luften! Därför är kanske den tredje viktigast, den handlar mer utförligt om dagens problem och lösningar.

Högerklicka här om du vill hämta bilder. Automatisk hämtning av bilder från Internet hindrades för att skydda din integritet.

SVT filmade när tankesmedjan Global Utmaning nyligen hade en mycket informativ genomgång av eurons situation och eventuella framtid. Temat var ”Konstruktionsfel eller usel förare?”. Sandro Scocco (Global Utmaning) inledde och ställde sedan frågor till Lars Calmfors (professor i nationalekonomi), Marie Giertz, (chefsekonom hos Länsförsäkringar) och Leif Pagrotsky (socialdemokratisk riksdagsledamot mm). Som ingenjör och amatörekonom, tyckte jag att genomgången blev mycket intressant! Som väntat hade man inga positiva besked att ge om euron går att rädda eller om självklara vägar framåt. Flera lutade åt ökad skuldsättning till bankerna och hållande av tummar. Men det är skattebetalarna som betalar i slutändan.

Mot slutet av programmet ställde jag en fråga till panelen om den generella karaktären av bankgenererade pengar. ”Är inte alla nuvarande valutor en form av pyramidspel som kräver exponentiell tillväxt, behöver vi inte ha med det i diskussionen?” Calmfors svarade med att vi behöver ett kreditsystem, men att bankerna fått låna ut för mycket. När jag ställde samma fråga till Michael Kumhof, en ekonomiforskare från IMF (Internationella Valutafonden) som besökte Global Utmaning några veckor tidigare, fick jag däremot dessa tydliga svar: JA! Nuvarande system är pyramidspel som leder till kollaps. JA! Statligt utgivna pengar är en lösning. Nästa länk utvecklar dessa svar. SVT Forum

Högerklicka här om du vill hämta bilder. Automatisk hämtning av bilder från Internet hindrades för att skydda din integritet.

Steven Keen är en av de få som tidigt talade öppet om att euron skulle haverera. Han säger att vi är lurade av långivarna/penningskaparna. Det kommer att bli svåra tider och risken är stor för fascistiska krafter i politiken, precis som under Hitler. Keen rekommenderar dessa åtgärder:

  • Avskriv skulder till bankerna
  • Låt banker gå i konkurs
  • Nationalisera finanssystemet

Detta är helt i linje med Kumhofs svar.

Keen berättar om att anledningen till Romarrikets långa epok var att de hade regelbundna skuldavskrivningar. BBC, HARDtalk

 

Högerklicka här om du vill hämta bilder. Automatisk hämtning av bilder från Internet hindrades för att skydda din integritet.

Om du vill veta ännu mer, kan du ta del av Positive Money. De har ett förslag till en konkret lösning. I England har man minsann ekonomer och parlamentsmedlemmar som driver deras förslag aktivt, både från Labour och Conservatives. (Deras centralbank, Bank of England, är statsägd, liksom vår.)

Paul Krugman som fått ”Nobel-priset” i ekonomi har sagt att den ekonom som kritiserar penningsystemet har inte längre någon karriär att se fram emot. Borg, Calmfors m fl kommer nog gå långt! Positive Money
Kommentera och sprid gärna.

Lämna en kommentar